Sign Up

Înscrieți-vă pe platforma noastră pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Sign In

Conectați-vă la platforma nostră pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Forgot Password

Ți-ai pierdut parola? Te rugăm să introduci adresa ta de email. Vei primi un link și vei crea o nouă parolă prin e-mail.

Please type your username.

Please type your E-Mail.

Please choose an appropriate title for the question so it can be answered easily.

Please choose the appropriate section so the question can be searched easily.

Please choose suitable Keywords Ex: question, poll.

Type the description thoroughly and in details.

Choose from here the video type.

Put Video ID here: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

Please briefly explain why you feel this user should be reported.

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE (CAE)

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 21 februarie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfășura la Bruxelles.

Principalele subiecte de pe agendă sunt evoluțiile privind situația de securitate din proximitatea Ucrainei și de la Marea Neagră, completată de o reuniune a miniștrilor afacerilor externe europeni cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

De asemenea, pe agendă se vor afla diplomația climatică și situația din Mali și Bosnia și Herțegovina. Totodată, miniștrii de externe europeni vor participa la o reuniune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului.

Miniștri vor lua parte, de asemenea, la exercițiul de securitate cibernetică EU CyCLES (EU Cyber Crisis Linking on Solidarity), organizat de Președinția franceză a Consiliului UE și de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

Discuția privind situația de securitate europeană are loc în contextul ultimelor evoluții din proximitatea Ucrainei și regiunea Mării Negre. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea părții române asupra stadiului actual al crizei și impactul asupra securității euroatlantice, inclusiv din perspectiva îngrijorătoare a declanșării unei agresiuni armate. Ministrul de externe român va susține necesitatea continuării eforturilor pentru găsirea unei soluții diplomatice la criza actuală, concomitent cu definitivarea cât mai rapidă a unui pachet cuprinzător de sancțiuni ca răspuns ferm și credibil al UE în cazul escaladării, în coordonare strânsă cu SUA, UK, Canada. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii celorlalți parteneri estici, în special Republica Moldova și Georgia, în paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, întreaga regiune confruntându-se cu riscuri de securitate în actualul context. Va reaminti importanța coordonării UE-NATO.

În cadrul întâlnirii cu ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, pentru un schimb de opinii privind situația din Ucraina și sprijinul UE, ministrul afacerilor externe român va reitera solidaritatea cu Ucraina, inclusiv în contextul recentelor provocări și va susține continuarea sprijinului UE pentru reziliența țării. Va reitera, de asemenea, sprijinul pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei.

Discuția privind diplomația climatică va avea loc în contextul adoptării de Concluzii ale Consiliului UE. Oficialul român va saluta adoptarea acestora, arătând că diplomația climatică poate contribui la mobilizarea voinței politice și a eforturilor din întreaga lume pentru implementarea Acordului de la Paris și a angajamentelor asumate la Glasgow.

Situația din Bosnia și Herțegovina (BiH) va fi abordată din perspectiva crizei politice interne prelungite. Miniștrii vor discuta modalitățile prin care UE poate acționa pentru a înceta provocările la adresa stabilității și integrității teritoriale a BiH astfel încât țara să revină la reformele atât de necesare pentru o perspectivă europeană. În acest sens, vor fi trecute în revistă instrumentele disponibile la nivelul UE în cazul unei deteriorări a situației. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța unui angajament politic consolidat din partea UE, în coordonare cu SUA, pentru soluționarea durabilă a crizei politice, inclusiv din perspectiva identificării unui compromis pentru reforma electorală și constituțională.

Reuniunea ministerială UE-Consiliul de Cooperare al Golfului constituie o reluare a dialogului în acest format după o pauză de șase ani. Având în vedere evoluțiile globale și regionale și dinamica pozitivă din regiunea Golfului și relațiile dintre aceste țări și UE și statele membre UE, ministrul afacerilor externe al României va pleda în favoarea unei noi abordări a UE față de partenerii din Golf.

Discuțiile privind Mali au loc în contextul deteriorării accelerate a situației din această țară, obiectivul fiind evaluarea modalităților de ajustare a strategiei de securitate a UE în regiune, inclusiv din perspectiva impactului retragerii misiunii Barkhane și a Forței Takuba asupra misiunilor UE (și ONU) din teren. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera voința politică a României de a își consolida angajamentul în regiune, mesaj transmis de Președintele României Klaus Iohannis cu ocazia reuniunii de coordonare a partenerilor Takuba, organizată la Paris la 16 februarie 2022.

Președinția franceză a Consiliului UE și Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) vor organiza, totodată, un exercițiu de securitate cibernetică (EU CyCLES), în contextul atenției sporite la nivel european acordată amenințărilor cibernetice.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Articole Similare

Lasă un comentariu